Nejen veterináři vědí, co a jak jíst

Pozornost věnovaná tomu, co člověk jí, je jistě chvályhodná, ale jen potud, pokud jde o „dobrou věc“. To znamená, že by měl člověk při vstřebávání informací umět rozlišovat osvětu, rozšiřování znalostí, a skutečné varování od obchodních sdělení a reklamy.

Nestačí se upamatovat na základní biologické znalosti ze základní školy? Opravdu nemusí být člověk vystudovaným veterinárním lékařem, humánním doktorem, absolventem přírodních věd nebo zemědělské univerzity, aby věděl, že syrové potraviny, v tomto případě živočišného původu se musejí odpovídajícím způsobem uchovávat, a že se má dívat také obchodníkovi na prsty, jak se zbožím nakládá a jak je má uskladněné. A samozřejmě, že se vyplatí si číst návody a také etikety s obsahem, složením daného výrobku.

Jak se zdá, dávné biologické vzdělání je asi někde zasuto a různé útržkovité a jistě dobře myšlené informace jsou veřejností hltány. Je možné se pokusit shrnout několik základních zásad, které by měli zákazník v obchodě i hospodyňka doma vědět.

Kromě toho, že balené potraviny živočišného původu musejí být správně označeny např. uvedena doba minimální trvanlivosti, popřípadě doba použitelnosti s uvedením podmínek skladování, jsou asi největší problémy s teplotou:

Prodejci mají povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, a tyto teploty také kontrolovat. Uvádíme pro představu, jak to má být:

▪ 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře

▪ 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře

▪ 3 °C pro vnitřnosti

▪ 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)

▪ 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené

▪ 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)

▪ Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem

Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.

A tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka (lze jen doporučit) kontrolují také inspektoři Státní veterinární správy.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *