Největší konkurence se u potravin očekává z Polska

Výrobci potravin se po vstupu do EU nejvíce obávají konkurence z Polska, protože řada zemědělských produktů a následně tedy i potravin se tam vyrábí levněji a po odbourání celních bariér se polské produkty mohou prosazovat na českém trhu. Kromě polských výrobců se potravináři obávají také konkurence z Maďarska.

Pokud jde o stávající členy EU, hrozí producentům potravin v ČR především konkurence ze sousedních zemí, jako jsou Německo či Rakousko. Důvodem je mimo jiné dopravní blízkost či znalost trhu. Na včerejší tiskové konferenci to sdělil prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík, podle nějž však Potravinářská komora vstup Česka do EU jednoznačně podporuje. „Nevstoupit by bylo daleko horší, než vstoupit,“ prohlásil. Komora riziko vstupu vidí hlavně v otevření českého trhu zahraničním konkurenčním výrobkům, ale vnímá i šance, které připojení k EU nabízí.
Potravináři se také obávají, aby země EU nezačaly po přístupu nových členských zemí chránit své trhy mimoobchodními bariérami, například omezením dovozu na základě veterinárních či rostlinolékařských opatření.
Domácí potravinářské výrobky jsou podle Camplíka s evropskými srovnatelné v kvalitě, obalech i marketingu. Od 1. ledna by navíc měla začít fungovat marketingová agentura na podporu českých potravin na domácím i zahraničním trhu.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *