Některé masné výrobky budou mít standardy

Ministerstvo zemědělství stanovilo novelizovanou vyhláškou jakostní požadavky pro některé masné produkty, které budou muset tyto výrobky splňovat. Cílem nového opatření je zajistit spotřebiteli standardní kvalitu produktu na celém území České republiky.

Vyhláška uvádí seznam základních surovin použitých při výrobě, smyslové vlastnosti a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty. Ze škály masných výrobků jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj a Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu.
Novelizace vyhlášky v žádném případě nebrání produkci jiných masných výrobků, ale v případě nesplnění stanovených standardů musejí výrobci uvést jiný název. Jak uvedl náměstek ministra zemědělství Rudolf Jánský, nárůst cen lze čekat pouze u těch produktů, na něž se předpis vztahuje, ale standardy kvality v současnosti nesplňují. Řada producentů nově předepsané jakostní požadavky běžně dodržuje.
Pokud bude výrobek pod názvem ošetřeným novou vyhláškou vyrábět zahraniční zpracovatel, nesmí ale Česká republika podle pravidel Evropské unie bránit jeho prodeji na domácím trhu, i když stanovené parametry splňovat nebude.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *