Nepovolený obsah narazinu a nikarbazinu v křepelčích vejcích

Celkem bylo zlikvidováno zhruba 5 000 vajec.

Křepelčí vejce jsou v poslední době stále žádanější kvůli svým dietetickým kvalitám. Křepelčí vejce vítají jako doplněk nebo podpůrný lék lidé s nejrůznějšími zdravotními problémy. Vejce japonských křepelek jsou asi 4 až 5krát menší než slepičí, mají vysoký obsah hořčíku, železa, fosforu, vápníku, zinku, mědi a vitamínů, obsahují i hodnotné bílkoviny. Tato malá vejce obsahují specificky účinné látky, které potlačují některé choroby kardiovaskulárního systému, cukrovku, choroby trávícího ústrojí a působí jako podpůrný prostředek při léčení chorob dýchacího ústrojí a nervového systému. Mají mít vliv i na imunitní systém člověka a údajně i na potenci mužů.
V posledních dnech zjistili inspektoři SVS ČR u dvou chovatelů křepelek v Praze nepovolený obsah narazinu a nikarbazinu ve vejcích. Následovalo okamžité opatření – neuvolnění do tržní sítě a stažení závadné šarže ze skladů.
Na základě vyšetření bylo prokázáno, že zdrojem nepovolených látek bylo podávané krmivo. U dotyčného chovatele Městská veterinární správa v Praze nařídila veterinární opatření, které spočívá v neškodném odstranění závadných vajec a krmiva. Vejce z následné produkce budou moci být uvolňována do tržní sítě až na základě vyhovujících laboratorních vyšetření.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *