Nová mikrobiologická kritéria pro potraviny

byla schválena vloni Evropskou komisí.

V prosinci v loňském roce bylo schváleno nové nařízení ES 2073/2005/ES (OJ L 338, 22.12.2005, s.1), které stanovuje bezpečnostní limity u výrobků a hygienické limity pro provozy. Zvláštní pozornost je věnována výrobkům určeným k přímé konzumaci (ready-to-eat) a kojenecké výživě. U mletého masa a masných výrobků se vyžaduje zvláštní upozornění pro spotřebitele ohledně potřeby důkladného vaření.
Nařízení stanovuje také požadavky pro výrobní podniky na povinnost testování E. coli, salmonel a listerií, a to především se zaměřením na potraviny určené k přímé konzumaci. Do 31. 9. 2009 platí výjimka, že mleté maso a masné výrobky mohou být na národních trzích prodávány, i když nevyhovují požadavkům na počet mikroorganismů! Bude však muset být použita speciální značka, která znamená, že výrobek nesmí být prodáván na společném trhu EU, a na výrobku musí být uvedeno upozornění na nutnost důkladného tepelného ošetření před konzumací.
Byla nahrazena pravidla pro jatečně upravená těla z rozhodnutí 2001/471, pravidla pro masné polotovary a mechanicky separované maso. Základem pravidel je systém HACCP. Nová pravidla jsou v souladu s novými hygienickými předpisy (882/2004, 852/2004), které nyní vstupují v platnost.
Jsou zde stanoveny požadavky na registraci a schvalování potravinářských podniků. Nařízení platí od 1. 1. 2006. Kromě tohoto nařízení zůstávají v platnosti mikrobiologická kritéria obsažená v nařízení 853/2004, 854/2004 a směrnice 80/777.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *