Nové laboratoře pro kontrolu kontaminace potravin v Geelu

V nových laboratořích se budou analyzovat všechny klíčové potraviny na přítomnost těžkých kovů, mykotoxinů a polycyklických aromatických uhlovodíků.

Ve výzkumném centru Evropské komise JRC byly otevřeny tři nové referenční laboratoře v belgickém Geelu, jejichž hlavním úkolem je monitorování správného a spolehlivého testování kontaminovaných potravin. Cílem je zdokonalit standardy EU pro detekci kontaminantů, rozšířit správné postupy stanovení stejně jako provádění potřebných výzkumů a šetření. Protože je JRC státní orgán a oficiální součást Evropské komise, jsou její výzkumné studie a služby použitelné a prospěšné pro všechny podniky EU včetně výrobců cukrovinek. V současné době sjednocují odborníci JRC analytické postupy zkoušení potravin používané EK, národními laboratořemi pro kontrolu potravin, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a dalšími organizacemi EU, vyrábí mnohem spolehlivější testy, které jsou snáze porovnatelné v rámci EU. Činnost rovněž zahrnuje organizaci mezilaboratorních testů k posouzení schopnosti evropských kontrolních laboratoří správně analyzovat vzorky potravin ve specifických případech. Mimoto se vyvíjejí rychlé screeningové metody, včetně jednoduchých analytických nástrojů pro rozvojové země, jejichž produkty musí vyhovovat importním zdravotním kontrolám EU. JRC dále vyvíjí referenční materiály pro hodnocení kvality, které umožní zajistit, že potraviny nejsou kontaminovány geneticky modifikovaným materiálem, mykotoxiny a mikrobiálními patogeny. V rámci dalších projektů JRC zdokonaluje analytické a kvantifikační metody pro nově produkované GM potravinářské výrobky, které jsou předmětem schvalovacích řízení. Centrum rovněž vytváří referenční a testovací materiály, které umožní kontrolovat přesnost a správnost nutričního značení a platnost originálních geografických jakostních tvrzení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *