Nový antimikrobiální protein

Fúzové proteiny mohou být alternativou širokospektrálních antibiotik.

Vědci v Agricultural Research Service (USDA) zkombinovali dva specifické segmenty DNA ze dvou různých zdrojů a vyprodukovali nový antimikrobiální protein (B30-lysostaphin), který rozkládá buněčné stěny některých bakteriálních patogenů v syrovátce kravského mléka.
Podle ARS je tento výsledek klíčovým krokem k vyšlechtění krav, které budou mít přirozenou ochranu proti mastitidě. V oblasti infekčních nemocí může být využití nového proteinu, zvláště při obavách ze vzniku mikrobiální rezistence, novým způsobem boje proti patogenům.
Pokud by se prodávalo mléko s obsahem nového proteinu, muselo by především projít přísným testováním z hlediska bezpečnosti potravin a muselo by mít schválenou registraci na federální úrovni.
Smíšený protein B30-lysostaphin vyvinutý v Beltsvill působí proti bakterii Staphylococcus aureus a třem patogenům streptokokového původu vyvolávajícím mastitidu až u 50 % dojnic v USA.
Feedstuffs 2007;78(24):11.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *