O polské maso, uzeniny, mléko, sýry, minerální vody a další potraviny je v zemích Evropské unie velký zájem

Nepotvrdily se tak dřívější obavy euroskeptických polských zemědělců, kteří se báli západní konkurence.

Letos v lednu vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem export polských potravin do zemí EU o 31 procent, přičemž vývoz do států někdejší patnáctky se zvýšil o 37 procent. Od květnového rozšíření Evropské unie do konce loňského roku přitom ve srovnání s rokem 2003 stoupl vývoz polských potravin o více než 51 procent. Hlavním důvodem bylo to, že ceny potravin v Polsku byly nižší než v ostatních státech EU.
Podle ekonomů se polští producenti potravin, zejména mlékárny, masokombináty a výrobci sladkostí, na rozšíření unie připravili a investovali do modernizace a rozšíření své produkce. Nyní tak vyrábějí mnohem více než kdysi a udržení vysokého vývozu je pro ně nutností.
Polsko v loňském roce vyvezlo do zemí EU drůbeží maso za rekordních 186 milionů eur (asi 5,5 miliardy korun), ve srovnání s rokem 2003 to však byl nárůst jen o 23 procent. Vývoz mléka v prášku se ale zvýšil čtyřnásobně, smetany vyvezli loni Poláci třikrát více a hovězího masa dvakrát více než o rok dříve. Podle zprávy ministerstva zemědělství se ale na druhé straně snížil export mraženého ovoce, zvláště jahod. I když jich loni Poláci vyvezli o čtvrtinu méně, utržili za ně 126 milionů eur (přibližně 3,8 miliardy korun). I když se loni v listopadu a v prosinci začala bilance polského zahraničního obchodu s potravinami výrazně zhoršovat, což producenti přičítali posilování zlotého vůči euru, lednové údaje svědčí o tom, že polské potraviny zůstávají v EU nadále v oblibě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *