Obchodní řetězce mají rozdílné nároky na standardy potravin

Vedle požadavků, které mají na standardy potravin stát a Evropská unie, se zvyšují i nároky obchodních řetězců.

Obchodní řetězce vyžadují plnění vlastních norem, což znamená pro podniky audity, opakované kontroly a s tím spojené náklady. Konečný produkt musí splňovat mnohdy dokonce až tři různé standardy, které musí být zkontrolovány.
Bezpečnost potravin se stává jednou ze součástí konkurenčního boje. Ve Velké Británii vytvořili obchodníci jeden standard pro kvalitu potravin s efektivnějším systémem, než normy jednotlivých řetězců (BRS). Na tuto iniciativu navázali Němci, kteří ale chtěli podle standardu srovnávat jednotlivé dodavatele. Nakonec vznikla ve spolupráci s francouzskými partnery mezinárodní norma pro potraviny (IFS). Hnutí Global Food Safety Iniciative iniciovalo již od roku 2000 sjednocování přístupu k řízení jakosti v distribuci potravin a snahu o vzájemné uznávání norem řetězců.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *