Oblíbenost farmářských trhů vzrůstá

V České republice existuje v současné době již více než stov farmářských trhů, zhruba čtvrtina probíhá v Praze (Bio-info.cz). Sortiment trhů je ovlivněn sezónně, na němž je závislá především nabídka ovoce a zeleniny. Na trzích jsou k dostání také mléčné výrobky, uzeniny, vejce, med, pekařské výrobky, květiny, víno či pálenky od tuzemských výrobců. Zájem farmářů a menších výrobců potravin o přímý prodej výrobků roste, protože za ně dostávají lépe zaplaceno a nemusejí se dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje. Pro zemědělce je tento přímý prodej možností propagace jejich výrobků. Pro spotřebitele je to příjemná alternativa k nákupu v běžných obchodech. Výrobci nabízejí čerstvé potraviny, které produkují v malém množství, a nemají šanci proniknout do široké tržní sítě. Rozdíl pro zákazníka a další přednost oproti nabídce běžné tržní sítě jsou právě tradiční, čerstvé potraviny a speciality. Ministerstvo chce spolu s pořadateli farmářských trhů vytvořit kodex pro jejich fungování. Spotřebitel, který si na tržišti označeném jako "farmářské" v budoucnu koupí potravinu, by tím měl získat záruku domácího původu a čerstvosti koupeného produktu. V některých případech ale prodejci klamají zákazníky; na trzích nabízí zboží, které předtím nakoupili ve velkoobchodě, a vydávají je za čerstvý výrobek přímo od pěstitele či regionální specialitu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *