Od ledna bude české hovězí označeno

Již v lednu budou moci zákazníci řeznictví volit mezi českým hovězím nebo hovězím masem cizí provenience.

Vyhláška č. 326/2001, která nařizuje podrobné označování hovězího masa uváděného na trh od prvního října, má totiž ještě jeden bod, který nabývá účinnosti až od prvního ledna 2002. Tím je právě povinnost uvést u dováženého hovězího masa název země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo poraženo.
V tomto smyslu nyní Státní veterinární správa i upravuje dovozní podmínky, které stanovuje pro případné dovozy. Toto opatření jednak odpovídá legislativě EU, ale jeho smysl je především v tom, že je možné v každém případě doložit původ potravin živočišného původu.
Naši spotřebitelé tak budou moci volit mezi masem českým, o kterém dobře vědí, jak je kvalitní a jak svědomitý a zodpovědný je náš veterinární dozor a mezi případným hovězím masem z dovozu. Každopádně lze očekávat, že množství dovezeného hovězího masa na náš trh nebude o moc větší než malé.
Bylo by ale též dobré, aby se zákazníci naučili využívat již v řeznictvích používaného označování hovězího. Kdo si již koupil maso z mladého kusu, ten může zodpovědně říci, že zejména označování věku i pohlaví poraženého skotu má smysl. Zcela jistě se také spotřebitelé v novém roce přesvědčí, že české hovězí maso je stejné, jestli ne lepší než přes kopečky vezené.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *