Označení masných výrobků v EU přísnější

Od července budou mít evropští spotřebitelé přísnější pravidla pro označování masných výrobků. Podle něj poznají, zda výrobky obsahují svalovinu, nebo jen tuk, kůži a droby. Údaj, že výrobek obsahuje maso, bude podle nové směrnice znamenat svalovinu od kosti.

Směrnice se bude vztahovat jen na masné výrobky, kde je maso užito jako surovina k výrobě konečného produktu, tedy například na párky, paštiku, vařená masa, hotová jídla a konzervy. „Jasné označování masných výrobků umožní spotřebitelům, aby si vybrali, co chtějí koupit a co chtějí jíst,“ prohlásil komisař David Byrne. Do července platilo šestiměsíční přechodné období, aby se mohl masný průmysl přísnějším pravidlům přizpůsobit. Členské státy mají odpovědnost za stíhání firem, které nebudou informovat o složení svých výrobků správně. Firmy mohou nicméně vyprodat výrobky, které nesou na obalech ještě informace uvedené dříve než letos v červnu.
Komisař Byrne chce navíc i nová pravidla pro drůbeží výrobky. „Ve Velké Británii a v Irsku nastaly případy, kdy drůbeží výrobky obsahovaly stopová množství vepřových a hovězích bílkovin, vodu a přípravky zadržující vodu. Proto jsem se rozhodl, že drůbeží výrobky je nutné upravit zvlášť. Navrhnu členským zemím legislativu, podle níž bude nutné na obalech jasně uvádět třeba drůbeží prsíčka s dodatkem vody,“ prohlásil.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *