Označení rybích výrobků

Při porušení zdravotní nezávadnosti je možné dohledat původ

Evropská Komise vychází vstříc zákazníkům a uvádí v příloze k nařízení Komise č. 2065/2001 kódy, ze kterých je možné zjistit, kde byly ryby odloveny. Tyto kódy lze nalézt na etiketách mrazených ryb, rybích výrobků i na konzervách.
Samozřejmě jsou tato kódová označení vodítkem také pro orgány veterinárního dozoru. To znamená, aby v případě zjištěných problémů, pokud jde o například o porušení zdravotní nezávadnosti, bylo možné dohledat původ. Takto například bylo možné před časem zjistit, že tresčí játra s nadměrným obsahem dioxinů pocházely z tresek ulovených v Baltském moři.
Pozorní zákazníci se tedy mohou dozvědět, že rybí výrobky označené FAO č. 21 pocházejí ze severozápadního Atlantiku, nebo FAO č. 37.1, 37.2 a 37.3 ze Středozemního moře, anebo FAO č. 27.IIId z Baltského moře.
Pro úplnost informace uvádíme přílohu nařízení Komise (ES) č. 2065/2001:
Oblast odlovu Vymezení oblasti (1)
severozápadní Atlantik oblast FAO č. 21
severovýchodní Atlantik (2) oblast FAO č. 27
Baltické moře oblast FAO č. 27.IIId
středozápadní Atlantik oblast FAO č. 31
středovýchodní Atlantik oblast FAO č. 34
jihozápadní Atlantik oblast FAO č. 41
jihovýchodní Atlantik oblast FAO č. 47
Středozemní moře¨ oblasti FAO č. 37.1, 37.2 a 37.3
Černé moře oblast FAO č. 37.4
Indický oceán oblasti FAO č. 51 a 57
Tichý oceán oblasti FAO č. 61,67, 71, 77, 81,87 Antarktida oblasti FAO č. 48, 58 a 88

(1) Ročenka FAO – Statistika rybolovu. Úlovky. sv. 86/1.2000.
(2) Vyjma Baltického moře.
Ještě dodatek: na etiketě může být uveden buď jen kód FAO anebo slovně jen oblast anebo kód FAO i oblast, přičemž všechny možnosti jsou správné. Samozřejmě vždy se uvádí jen jedna oblast, nelze, aby na jedné rybě bylo více oblastí odlovu!

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *