Pětina domácí produkce masa pochází z jihočeských jatek

V letošním prvním pololetí patřilo Jihočeskému kraji první místo ve výrobě masa. Průměrná jatečná hmotnost dosáhla 28 269 tun, tj. meziroční nárůst o 3,6 procenta a zhruba pětina domácí produkce.

V první polovině roku bylo poraženo na jihočeských jatkách 287 874 vepřů, celkem o 12 059 kusů meziročně více (Český statistický úřad, ČSÚ).
V stejném období klesla na jihu Čech porážka skotu o 4,1 procenta na 6400 kusů. Nejvíce skotu bylo poraženo v Pardubickém kraji. Jihočeský kraj je na sedmém místě v ČR. Tento trend ovlivňuje specializace jatek v příslušném kraji a vývoz jatečného skotu. Zemědělci na jihu Čech patří po Kraji Vysočina ke druhým největším producentům hovězího dobytka. K 1. dubnu žilo na jihočeských pastvinách a ve stájích 213 128 krav, jalovic, býků a telat.
Přestože zemědělci na jihu Čech vlastní nejvíce krav v zemi v počtu 86 078, dosahuje jejich průměrná dojivost za první pololetí 3497 litrů. Celostátní průměr mírně převyšuje 3864 litrů.*

Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *