Po vstupu do EU poklesne produkce masa

Z prognózy Evropské komise prezentované na odborném semináři v uplynulých dnech v Praze vyplývá, že výrobci masa, zejména pak vepřového a drůbežího, mohou očekávat po vstupu do EU potíže způsobené nedostatečnou konkurenceschopností. Z prezentovaných údajů je totiž zřejmé, že v EU je spotřeba krmiv na jedno prase nižší než v kandidátských zemích.

Výroba vepřového masa v osmi nových členských zemích střední a východní Evropy podle předpokladů komise klesne ze základu 4,8 miliónu tun na čtyři milióny v roce 2007. Totéž platí v menší míře pro drůbež. Dojde tedy zřejmě k tomu, že snížení výroby vepřového v nových státech vyrovná dovoz z dnešní „patnáctky“, kam zase budou směřovat přebytky krmného obilí z nových zemí.
Výroba hovězího bude dál do značné míry záviset na počtu dojnic, který zase bude podmíněn tím, jaké si kandidátské země s EU vyjednají mléčné kvóty a jak se bude vyvíjet produktivita.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *