Po vstupu do EU se tloustne?

Bude naše republika následovat příklad Irska, které se poté, co se stalo členem EU, potýká se vzrůstající obezitou svých občanů? Dnes je prý každý osmý Ir obézní.

Státní veterinární správa ČR při své dozorové činnosti ve zpracovatelských závodech za hlavní kritérium považuje v souladu se zákonem zdravotní nezávadnost produkovaných potravin. Josef Holejšovský, její ústřední ředitel, však upozorňuje, že kromě zdravotní nezávadnosti, je třeba brát zřetel na skutečnou kvalitu potravin, v tomto případě potravin živočišného původu.
Samozřejmě se tloustne i po zdravotně nezávadných potravinách. Proto je vhodné, aby se naši zpracovatelé soustředili nejen na uplatňování tohoto kritéria, ale i na prospěšnost potravin lidskému zdraví. Například ve zmíněném Irsku se hovoří o podpoře tzv. funkčních potravin a zdravých potravinových doplňků.
Podle Josefa Holejšovského je právě zde prostor pro naše zpracovatele, zda dokáží na evropské a světové trendy ve výrobě potravin včas a dobře zareagovat. Mnohé mohou vykonat též (i naši) zákazníci, kteří budou takovéto potraviny vyžadovat. Je možné, že pak i díky nim naše populace po vstupu do EU razantně „neztěžkne“.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *