Podíl ryb v lidské stravě roste, přírodní zdroje ubývají

FAO se obává vzrůstajícího trendu rybolovu. V lidské stravě roste podíl rybího masa, ale zásoby v oceánech dále ubývají. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje podíl vytěžených a obnovujících se přírodních rezerv mírně vyšší, než byl v roce 2006. Rybolov a chov ryb zajišťují živobytí zhruba 540 milionům lidí, tj. osmi procentům světové populace. Ryby zajišťovaly v roce 2007 15,7 procenta příjmu živočišných proteinů. Značný podíl přísunu ryb zajišťují rybí farmy, které budou převládat nad rybolovem.Začátkem 50. let minulého století dosahovala produkce umělých chovů téměř jeden milion tun za rok. V roce 2008 činila výroba 52,5 milionu tun v ceně 98,4 miliardy dolarů. Oproti tomu v moři zásoby ryb ubývají kvůli nadměrnému, neregulovanému a nelegálnímu lovu, jehož roční produkce se pohybuje v desítkách miliard.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *