Podniky potřebují čas

Nová vyhláška ministerstva zemědělství stanovující obsah surovin v některých masných výrobcích sice začne platit 1. září, ale povinná bude pro podnikatele až od vstupu Česka do EU, protože poskytuje podnikům osmiměsíční lhůtu, aby se na ni připravily.

Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser, který zavedení normy řadu let prosazoval, přiznává, že firmy potřebují dostatek času na přípravu. Podle Steinhausera je norma nezbytná také pro to, aby si tuzemští podnikatelé mohli později v unii chránit značky svého zboží. „Kdybychom chtěli chránit třeba Pražskou šunku, obdobně jako Italové svoji značku Parmská šunka, tak pro výrobek musíme mít normu kvality,“ říká předseda svazu. Konečná podoba vyhlášky vyhověla i požadavkům největšího tuzemského masokombinátu, Kosteleckých uzenin. Ten požadoval, aby se ve výrobcích místo masa mohl používat levnější drůbeží separát, který je naprosto kvalitní živočišnou bílkovinou.
Výrobce nebo obchodník pod názvem, vyjmenovaným vyhláškou, nebude smět jiné zboží prodávat. Kontrolou je pověřena Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení vyhlášky hrozí podnikateli pokuta až tři miliony korun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *