Podpora konzumace sladkovodních ryb

Ministerstvo zemědělství (MZe) spustilo kampaň Ryba na talíř v hodnotě sedmi milionů korun. Projekt bude zaměřen především na prezentaci rybí kuchyně. Rybí maso je nejen chutné, ale obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály i vitamíny.

Kampaň zajišťuje státní příspěvková organizace Zařízení služeb MZe. Letos byla kampaň zahájena projektem Týden s kaprem. Ministerstvo plánuje na podzim tři rybářské slavnosti.
Na českém jídelníčku byly ryby předloni více zastoupeny. Spotřeba meziročně vzrostla o 0,02 kg na 3,73 kg ryb na obyvatele za rok. Na talířích se objevovaly mořské ryby (2,04 kg) více než sladkovodní.
Produkce ryb v České republice předloni stoupla na 20 135 tun z 19 358 tun v roce 2013. Nejčastěji chovanou rybou je kapr, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Údaje za loňský rok, které shromažďuje Rybářské sdružení ČR, ještě nejsou známé.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *