Pokles výroby vepřového masa

Na jižní Moravě byl v prvních třech čtvrtletích zaznamenán pokles výroby vepřového masa. Loni ve stejném období bylo vyrobeno 23 100 tun masa, v letošním roce jen 22 057 tun. Počet porážek klesl o více než 6000 na 241 318 prasat (Český statistický úřad, ČSÚ).

Nižší produkce vepřového masa v souvislosti s poklesem chovu prasat je na jižní Moravě dlouhodobým trendem více než deset let. Chovatelé chovy likvidují či omezují dlouhodobě kvůli nízké výkupní ceně, levnějšímu dovozu a suchu. Na jižní Moravě měli zemědělci v posledních letech potíže s krmivem, museli je přikoupit. V České republice se pohybuje potravinová soběstačnost u vepřového masa okolo 50 procent. V celkovém hodnocení výroby vepřového masa v tuzemsku je Jihomoravský kraj na třetím místě, na jeho produkci se podílí 14 procenty.

Výroba hovězího masa je v posledních letech zhruba stejná. Za první tři čtvrtletí letos vzrostla o 21 tun na 2011 tun, přestože počet poražených zvířat mírně poklesl. Výroba skopového masa je zanedbatelná, vzrostla ze tří na čtyři tuny, počet poražených zvířat se zvýšil z 250 na 307 ovcí, převážnou většinu tvoří jehňata.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *