Potravinářská komora ČR nesouhlasí s úvahami Evropské komise zrušit pro potravinářské mikropodniky v EU povinnost mít zaveden systém HACCP

Systém spočívá v zesílené pozornosti na místa výrobního procesu s rizikem porušení zdravotní nezávadnosti.

Úvaha o zrušení této povinnosti pro nejmenší výrobce vychází ze snah EK o snižování zátěže pro podnikatele. Komora ale soudí, že může jít o znevýhodnění nových členských zemí, vůči jejichž potravinářství byly požadavky velmi přísné. Naopak v některých starých členských státech systém kritických bodů nebyl tak důsledně zaveden.
Při zrušení HACCP by se jednalo o zrušení požadavku na nejzákladnější hygienu, a tu podle našeho názoru musí splňovat každý – od největšího podniku až po malého cukráře či řezníka. Navíc nařízení, které toto ukládá, nepožaduje po mikropodnicích přímo systém HACCP, ale systém na něm založený. To znamená, že každý, tedy i mikropodnik, musí sledovat rizika, není však povinen certifikovat aj.
Potravinářská komora proto již prostřednictvím Konfederace potravinářského a nápojového průmyslu zemí EU (CIAA) vyjádřila proti úvahám EK svůj protest. Naši podnikatelé museli v posledních čtyřech či pěti letech investovat značné prostředky, aby splňovali tato pravidla. V řadě starých evropských zemích tyto systémy nikdy zavedeny nebyly. Dnes je tedy situace taková, že nové evropské země tato pravidla musí splňovat, na severu Evropy tato pravidla též splňují, zbývá však jih Evropy, včetně Francie, kde problémy stále existují.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *