Potravinářský výzkum ve Švýcarsku a studentská soutěž Ecotrophelia

Ecotrophelia - soutěž pro studentské týmy zaměřená na potravinářské inovace

F&E – konzorcium pro švýcarský potravinářský výzkum (SFR – Swiss Food Research) vyhodnotilo rok 2011 jako úspěšný i přes hospodářské těžkosti. Posílení franku vedlo v řadě odvětví k propadu objemu a marže u exportu, ke zvýšenému tlaku importu a zesílení nákupní turistiky. To na jedné straně zvyšuje význam inovací, na druhé straně však u mnoha firem docházelo ke krácení výdajů na inovace. Svaz potravinářů za této situace přislíbil finanční příspěvek pro KTI (Kommission für Technologie und Innovation).
Veškeré projekty, které byly v r. 2011 dokončeny, byly z hlediska hospodářských partnerů úspěšné.
Novinkou ve Švýcarsku je „Ecotrophelia“ – Studentská cena za evropskou potravinářskou inovaci (European Food Innovation Student Awards), tj. za nově vyvinutý produkt. S touto iniciativou bylo započato v r. 2000 ve Francii (označení Trophelia) a od té doby se zapojilo již 12 evropských zemí. V r. 2011 se do soutěže poprvé zapojil i švýcarský tým (studenti z Life Technologies der HES-SO Valais s projektem „13 Etoiles“ týkajícím se meruňkové polevy nového typu). Zvítězil řecký tým s uzeninou na bázi mořských produktů.
V rámci národního veletrhu Comptoir proběhlo v září 2011 v Laussane národní hodnocení, jehož vítězové budou reprezentovat zemi na SIALu v Paříži (21. – 25. října 2012).
Lebensmittel-Technologie 2012;45(1-2):8.
 

Zdroj: www.agronavigator.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *