Potravinový doplněk s obsahem chrómu může způsobovat genové mutace

Nejnovější výzkumy indikují, že potravinový doplněk v redukčních dietách a podpůrný prostředek pro nárůst svalové hmoty obsahující pikolinát chromu je příčinou genetických mutací a těžkého poškození DNA.

Suplement, který údajně v lidském organismu podporuje ztráty tuku a zvyšování svalové hmoty se již několik let přidává do řady potravin a nápojů pro sportovce a do různých přípravků na hubnutí. Skupina amerických vědců ale nyní zjistila, že tato látka může způsobovat u octomilek letální genetické mutace a sterilitu. Předchozí studie, publikované ve sborníku americké Akademie věd, naznačily, že pikolinát chromu rovněž může způsobovat poškození DNA u krys. Výzkumný tým z Alabamské univerzity v Tuscaloosa vypěstoval čtyři generace octomilek na médiu obsahujícím pikolinát chromu a zjistil, že počet potomků, kteří dospějí do stadia zakuklení se v každé generaci snižuje o 20–30 %, kdy mnohem ohroženější skupinou jsou samečci. Pikolinát chromu zřejmě indukuje recesivní mutace, negativně ovlivňující přežívání samečků, kteří mají pouze jeden chromozom X, zatímco samičky, vlastnící dva chromozomy X, jsou před tímto působením chráněny. U potomstva, které dospělo do konečného vývojového stadia, byl zjištěn značný počet sterilních samiček. Rada pro správnou výživu (CRN) a americká obchodní společnost pro potravinové doplňky ale zdůrazňují, že bezpečnost suplementu byla prokázána více než 30 humánními pokusy a řadou experimentů na zvířatech, a že na základě použitých dávek pikolinátu chromu není možné dělat žádné kategorické závěry, které by snižovaly vědecké důkazy o nezávadnosti preparátu pro lidský organismus. V humánních studiích bylo posuzováno působení pikolinátu chromu v množství až do 1000 µg za den bez zjištění jakýchkoliv negativních účinků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *