Potraviny živočišného původu bez problémů

Překročení limitů cizorodých látek zjistila Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) loni u čtrnácti z 1134 odebraných vzorků, což je zhruba na stejné úrovni jako v roce 2000. Obsah těchto látek v tuzemských potravinách hodnotí jako zcela srovnatelný s okolními státy. „Závady byly pouze u potravin rostlinného původu,“ řekla mluvčí ČZPI Daniela Kolejková.

Pět vzorků obsahovalo nepřípustné množství pesticidů, u rostlinných olejů se také v pěti vzorcích objevil zvýšený obsah polyaromatických uhlovodíků. Ve dvou případech loni laboratoře zjistily arzén v rýži a v jednom kadmium v máku. Jen jeden případ nevyhovující normě na obsah mykotoxinů zjistila inspekce u dětské ovocné výživy. Z dlouhodobých výsledků kontrol inspekce vyplývá stálý pokles obsahu polychlorovaných bifenylů a chlorovaných pesticidů u mléka a mléčných výrobků. Legislativa zatím nemá limit obsahu u dioxinů, které ČZPI analyzuje zejména v rostlinných olejích a některých potravinách živočišného původu. „V případě, kdy potraviny obsahují látky bez stanoveného limitu, povoluje podmínky jejich prodeje ministerstvo zdravotnictví,“ uzavřela Kolejková.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *