Povinné veterinární úkony činí jedno až dvě procenta z obratu firem zpracujících maso

Cílem vyšetření je zaručit nezávadnost potravin.

Výrobci masa vydají v ČR ročně za povinná veterinární vyšetření a likvidaci jatečných odpadů 282 milionů korun. Hradit náklady na vyšetření je povinné i v jiných evropských zemích a vyplývá to ze společné evropské veterinární legislativy. Cílem veterinárních vyšetření je zaručit nezávadnost potravin, a o to by mělo jít i výrobcům (mluvčí SVS J. Duben). Stát potravinářům přispívá pouze na testy na přítomnost BSE, na němž se podílí 50 procenty, ostatní povinné testy hradí výrobci ze svého.

Potravinářům (potravinářská komora ČR) se tyto náklady nelíbí a kritizují je v souvislosti s letošním snížením dotací. Zatímco loni obdrželi dotace ve výši 310 milionů korun, letos kvůli krácení národních agrárních dotací dostanou jen 190 milionů korun. Prezident Potravinářské komory Miroslav Toman vidí tuto skutečnost v souvislosti se stále se snižujícími finančními příspěvky do potravinářského sektoru a navrhuje, aby vyšetření zaplatil stát. Největší část ze sumy 282 milionů korun, asi 150 milionů, dají zpracovatelé masa za likvidaci odpadů, které musejí zajistit přes soukromé společnosti. Skoro stejně stojí každý rok vyšetření na BSE, ze 143 milionů korun ale hradí polovinu stát. Dalších 30 milionů vynaloží zpracovatelé za vyšetření před a po porážce; obdobnou sumu vydají za mikrobiologické testy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *