Problematika polycyklických aromatických uhlovodíků v masných výrobcích

Polycyklické aromatické uhlovodíky patří vzhledem k prokázaným karcinogenním účinkům k nejzávažnějším kontaminantům životního prostředí. Největší vliv na zvyšování obsahu PAH v životním prostředí mají spalovací oleje, případně nedokonalé spalování organické hmoty.

Hlavní příčinou primárního znečištění zemědělských produktů jsou emise. Potraviny mohou být kontaminovány PAH použitím nevhodného obalového materiálu, pokud jsou součástí obalového materiálu látky lipofilní povahy jako vosky a parafiny. Důležitým zdrojem PAH v potravinách jsou tepelné procesy. K tvorbě PAH dochází za teplot vyšších než 400 °C, např. při sušení a pražení (u rostlinných komodit), uzení a grilování (živočišné komodity). Metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie bylo zjištěno, že sortiment českých masných výrobků nepředstavuje vážné riziko pro spotřebitele.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *