Prodej drůbežího masa v Evropě se obnovuje

Jeho pokles způsobily obavy z ptačí chřipky.

Poté, co se objevil virus asijské ptačí chřipky
H5N1 před více než dvěma týdny v Rumunsku a Turecku, prodej kuřat a další drůbeže po celé Evropě klesl. Od té doby se virus objevil v Chorvatsku, ale další nález v Řecku byl negativní. Ve Francii, kde je největší chov drůbeže v Evropě, vykazuje prodej drůbežího masa mírný pokles. Roční obrat francouzského trhu s drůbežím masem dosahuje kolem šesti miliard eur; od poloviny letošního října prodej drůbežího meziročně klesl o pětinu. Zvyšuje se zájem o vepřové a hovězí maso. V Británii se trh již oživil. Zástupci tří největších sítí supermarketů Tesco, Asda a Sainsbury tento týden oznámily, že je odbyt drůbeže v souladu s odhady na tuto sezónu. V Německu je prodej drůbeže a vajec podle odvětvové asociace ZDG stabilní. Odbyt drůbežího je ale stále slabší na jihu Evropy. Konfederace italských farmářů CIA uvádí, že prodej drůbežího spadl až o 60 procent, zatímco se odbyt vajec snížil o 40 procent během tří dnů poté, co evropské úřady před konzumací syrových vajec varovaly. Federace italských farmářů Coldiretti odhaduje, že odvětví v Itálii denně přichází o pět milionů eur. Ve Španělsku je situace podobná. Veterinární lékaři z chovatelského svazu COAG říkají, že většina farmářů má pevné dodavatelské
smlouvy. Špatně jsou na tom ale nezávislí chovatelé. V některých individuálních případech představuje jejich propad odbytu 40 i 50 procent.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *