Producenti drůbeže odmítají ztrátovou výrobu

Z jednání producentů drůbeže minulý týden v Jihlavě vyplynulo, že odmítají vyrábět se ztrátou a požadují zvýšení výkupních cen. Jak uvedli přítomní chovatelé, v Česku jsou ceny jatečné drůbeže téměř nejnižší v celé Evropě.

Podle výrobců se v posledních dnech zvýšily náklady na krmiva a na likvidaci uhynulých zvířat. Od 1. listopadu pak nebudou smět být do krmiv drůbež zařazeny masokostní moučky, což dále zvýší náklady.
Přestože jatka mají minimální zásoby, cena se za posledních sedm měsíců zvýšila o 0,5 koruny za kilogram. Nyní se pohybuje u první třídy jakosti kolem 21 korun za kilogram. Producenti, kteří se zúčastnili jednání, vypověděli smlouvy líhním s tím, že nezvýší-li se výkupní cena jatečné drůbeže od 1. října na 23 korun za kilogram, nebudou jednodenní drůbež naskladňovat do svých hal. Zhruba za 40 dnů se pak zastaví dodávky i zpracovatelům. Vzhledem k nízkým výkupním cenám připravují někteří chovatelé také vývoz do okolních zemí, kde se jatečná drůbež vykupuje za 24 Kč/kg.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *