Produkce českého masného průmyslu se stále snižuje

Ve výrobě uzenin budeme ale stále patřit mezi evropskou špičku

Před 20 lety bylo na tuzemských jatkách ročně poráženo přes pět milionů prasat, loni již o dva miliony méně. U skotu klesl loni počet poražených zvířat z více než jednoho milionu na začátku 90. let minulého století na necelých 290.000 kusů.
Velké masokombináty, např. druhý největší zpracovatel masa v Plzeňském kraji, Šumavský masokombinát Klatovy, pražský masokombinát Písnice, závod v Chebu aj. ukončily výrobu.
Ostatní masokombináty i nově vzniklé firmy se v současnosti slučují do velkých celků schopných obstát v konkurenčním boji na otevřeném unijním trhu se zahraničními giganty. Největším tuzemským zpracovatelem masa jsou v současné době Kostelecké uzeniny patřící koncernu Agrofert Holding. Jeho pozice na trhu by měla v nejbližší době ještě posílit.
Nastal prudký rozvoj malých a středních firem, které vyrábí místní speciality. Tato struktura si pravděpodobně udrží svou pozici i v evropském měřítku a zajistí i do budoucna, že budeme ve výrobě uzenin stále patřit mezi evropskou špičku a konzumovat uzeniny z vlastní produkce.
Nejoblíbenějším masem zůstává vepřové, které se na celkové spotřebě podílí zhruba z poloviny. Již od doby před vstupem země do EU není Česká republika v této tradiční komoditě soběstačná a záporné saldo zahraničního obchodu s vepřovým masem se rok od roku prohlubuje. Zpracovatelé nakupují z finančních důvodů stále více masa v zemích Evropské unie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *