Průmyslově chovaná kuřata ve VB trpí problémy dolních končetin

V současné době připravuje EU novou směrnici o ochraně kuřat chovaných na maso.

Vědecká studie zkoumající kuřata vykrmovaná na maso v komerčních chovech pěti největších britských producentů zjistila, že 27,3 % kuřat má mírné nebo vážné problémy s dolními končetinami, které zhoršují jejich schopnost pohybu. Studie „Zdraví končetin a welfare komerční produkce brojlerů“ probíhala od dubna r. 2003 do února r. 2006 na univerzitě v Bristolu pro ministerstvo zemědělství Velké Británii (VB).
Ročně je ve VB vykrmeno 800 milionů brojlerů, z toho zhruba 200 milionů trpí zchromnutím, kuřata se těžce pohybují. Tento problém, vyvolaný silným tlakem na selekci k rychlému růstu, kdy kuřata dosáhnou porážkové hmotnosti přibližně ve 40 dnech, se vyskytuje ve VB již od r. 1992;.nohy nemohou vydržet velký tlak vyvolaný váhou rychle rostoucího těla. Vysoká hustota chovu je pro welfare ptáků také nevhodná – chovy o vysoké hustotě mají vyšší procento postižených jedinců.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *