Registrace bude nutná do půl roku

Výrobci a zpracovatelé potravin živočišného původu budou mít po 1. červenci, kdy nabude účinnosti novela veterinárního zákona, půlroční lhůtu pro novou registraci závodu či podniku. Požadavek vyplývá ze směrnic, které vyžaduje Evropská unie.

Některé provozy zřejmě neobstojí, zejména ty, které nesplní požadavky na technologii a hygienu. „Těžko lze odhadnout množství těch, kteří skončí, zcela jistě ale půjde o desítky provozů,“ řekl mluvčí SVS ČR Josef Duben.
Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera se podniky začnou více specializovat, což je vysoce pozitivní trend. Steinhauser odhaduje, že v masném průmyslu se zavře zhruba 30 procent provozů.
Z mlékáren je 27 schválených pro vývoz do EU a musí tedy splňovat příslušné hygienické a další standardy. Zhruba stejný počet se s pomocí programu Sapard a dotací od státu na splnění požadavků připravuje.
Pro dokonalejší kontrolu a kvůli úsilí o lepší pohodu přepravovaných zvířat se registrace nově týká také dopravců živých zvířat, kteří se budou muset přihlásit u krajských veterinárních správ.
Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *