Řešení některých akutních stavů v gynekologii psů a koček

MVDr. Lubomír Hošek

Hrozící potrat – abortus imminens
představuje ohrožení gravidity po její průkazné diagnostice

po 25. dni průkazná dg gravidity – sono
po 30. dni průkazná dg gravidity – palpačně
Příznaky:

časté olizování genitálií
krvavé a hnisavé výtoky
zvýšená teplota (někdy)
narušený cytologický obraz
narušená křivka P4 – trvalý pokles pod 5 ug/ml
narušený sono nález ( nepohyblivost plodů, zakalení tekutin)
nejčastější 43. – 47. den gravidity
Příčiny :

progesteronová nedostatečnost pokles pod 5 ng/ ml
infekce Brucella canis (zmetání 45. – 55. den gravidity)
E. coli hemolytická ( zmetání kolem 50. dne)
Staphyllococcus., Pasterella, Herpesviry
potencionální patogeny
hernie, graviditas extrauteri
traumata, stresy
neznámé
Diagnosa :

celkové vyš., vyšetření moči, biochemické, hematologické
vyšetření vaginální, cytologické, hormonální – P4
sono vyš. ( po 50. dni RTG )
Řešení :

při podezření na infekci – odběr pro bakteriologii. + okamžité nasazení dobře pronikajících ATB gentamicin, cefalosporiny
hormonální nedostatečnost – při podezření progesteron v olejové suspenzi 2 – 5 mg / kg ob den + vyš. P4 v krvi před aplikací
po dg progesteronové nedostatečnosti ( pokles P4 pod 5 ng /ml) lze aplikovat
denně 1,25 – 5 mg/ kg gestagenového preparátu p.o. ( allylestronorm – spec. Gestonorm, MAP – spec. Pilkan)
každých 48-72 h 2- 5 mg/kg i.m. olejového roztoku progesteronu ( Agolutin )
týdně hydroxyprogesteron 30 – 125 mg ( Neolutin )
pravidelná kontrola a kontakt
sedativa, vitamíny
operace – hernie, graviditas extrauteri
neřešitelné stavy – PG F2 0,25 – 1 mg /kg
hysterotomie, Porrova operace

Resuscitace mláďat po císařském řezu
všechny celkové anestezie vyvolají depresi dechové frekvence matky i mláďat ( xylazin, propofor, izofluran)

Příznaky:

po vybavení mládě bezvládné, občas se nadechne
je zachovalý srdeční rytmus – pravidelný, zřetelný
Řešení:

dokonalé časování operace – kanylace, příprava operačního pole před zákrokem
nejnižší dávky narkotik
nejkratší čas narkoza – vybavení plodů ( do 5 minut )
perfektní ošetření plodů – vybavení z obalů, podvaz pupku, masáž
aplikace crotetamid (Respirot) sublinguálně
aplikace naxolon ( Intrenon) – 0,01 – 0,06 mg/kg i.v. (opakovat za 3 min.), příp. sc.
apl. doxapram (Dopram-V) 0,25-4 mg / kg sublinguálně, s.c. i.v.
inkubátor – teplota 33 – 35o C, kyslík

Eclampsie
kolaps homeostáze minerálních látek v krvi s hlavním příznakem akutní hypokalcémie
Příznaky :

ztráta zájmu o štěňata
zvýšený neklid feny až bezcílná hyperaktivita
polypnoe, tachykardie
výtok slin, vysící jazyk
zarudlé sliznice, nastříklé cévy
tonicko-klonické křeče končetin až paréza
T až 42o C
Příčiny :

negativní minerál. bilance – pokles Ca pod 1,75 mmol/l
nedostatečný přívod a využití minerálních látek
nadměrný přívod minerálií v graviditě – suprese PTH (parathyroid hormon) a následné zvýšení sekrece calcitoninu
nadměrný počet nepřikrmovaných štěňat
Řešení – prevence :

vyvážená výživa v graviditě – od 6. týdne + 30 % KD
vyvážená výživa v laktaci – + 25% KD na každé štěně
dostatek vitaminů, tuku a minerálií v krmné dávce s vysokou stravitelností
přikrmování štěňat
AKUTNÍ

do 3 týdnů p.p.

i.v. 10% Calcium glukonicum 0,5 – 1,5 ml/kg, do půl hod. opakovat dle potřeby
sedativa
xylazin 2 mg/ kg
acepromazin ( Ventranquil 1%) 0,5 ml / 10 kg
diazepam ( Seduxen, Valium) 2- 5 mg/kg i.v., i.m.
24 hod. oddělení štěňat
vit. AD2 ergocalciferol
iniciálně 4 000-6 00m.j./kg/den
udržovací 1 000-2 000 m.j./kg/den až týden
dlouhodobě Calcium carbonicum 25 – 50 mg/kg/den
po 3. týdnu p.p.

i.v. 10% Calcium glukonicum 0,5 – 1,5 ml/kg,+ Ca, Mg, P – (Capemag inf.) 0,5ml/kg – zlepší vyváženost minerálních látek, další postup viz výše

Poporodní puerperální krvácení – metrorrhagia in puerperio
Příznaky:

lehké
hlenovitý, krvavý výtok červené až nahnědlé barvy přetrvávající týdny p.p., časté u primipar starších 3 let, neznámé u koček
střední
krvavý výtok s příměsí hlenu přetrvávající až do 7. ( i 12.) týdne p.p. s občasnými koaguly
těžké
náhlé krvácení z pohlavních orgánů v raném puerperiu do 7. dne p.p. s alterací celkového zdravotního stavu a anemií
Příčiny:

porucha obliterace cév v místě placenty
rekanalizace trombotizovaných děložních cév ( těžké stavy)
zpomalení involuce placentární části dělohy
zadržení části placenty
zánět – lochiometra
neznámá etiologie ( hl. u lehkých metrorrhagií )
Dg: – klinické příznaky

hematologie – pokles Ht, Hb, Ery – příznaky anemie
vaginální cytologie ( ddg metritis)
sono – hodnocení děložního obsahu
Řešení:

lehké
1- 4 m.j. Oxytocin 3x d s.c. v 1. týdnu p.p.
ergometrin 0,2 mg/ 14 kg i.m. později
střední
dtto + olejové roztoky progesteronu 1 – 2 mg/ kg
i.m. , vodné roztoky gestagenů 25 – 50 mg pro toto s.c.
PG F2alfa 0,25 ug /kg s.c.
těžké
NE ergometrin
progesteron 1 – 2 mg/ kg i.m.
oxytocin 1- 5 m.j. i.m.
( podvaz hypogastrické arterie )
ovariohysterctomia
transfuze

Další akutní stavy v gynekologii
genitální trauma
akutní mastitis
akutní metritis
pyelometritis
prolabovaný uterus
vaginální hyperplazie ( až prolaps)
dystokie

Literatura:
BOJRAB, M.J.: Current techniques in Small Animal Surgery 3th Edition, Philadelphia, 1990
DREIER, H-K.: Theriogenologie dei der Hundin WSAVA, sborník referátů, Bojnice 1995
KIRK, BISTNER : Handboock of Veterinary Procedures and Emergency Treatment, 1985
KUDLÁČ, E. etc.: Veterinární porodnictví a gynekologie SZN Praha, 1977, 769
PURSWELL, B.J.: Managment of apparent luteal insufficiency in a bitch JAVMA, 199, 7, 1991: 902-903
MIŠINGER, I. etc.: Víme co jsou „ Residua post partum„?Čs. gynekologie 56(11), 1991: 499-503
ZÁBRANSKÝ, F.: Zhodnocení terapeutického přínosu ligatury hypogastrické arterie … Čs. gynekologie 55(10), 1990: 754-756

Autor
MVDr. Lubomír Hošek
Slovanské nám. 9
612 00 Brno

Komentáře ke článku 1

  • Pavel Plachý

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Má fena problém s hl. proges. přesto že dobře hárá po každé zabřezne. Do 30 dne je všechno v pořádku fena je žravá přibírá ale po polovině březosti začne mít nechutenství. Přesto přibrala 8kg. měla 6 štěňat ale štěňata se rodí od 160-270gr. a většinou na půl mrtvá. To se opakovalo 2x. Fena byla vyšetřena a očkovaná na herpesvirus.Nyní je březí 35dnů. V 25 dnu odběr krve hl. prog. 18ng/ml. Týden podávání 5mg Provera hl.prog. 21ng/ml . další týden 15mg.Provera hl. prog. ještě klesla na 14ng./ml.Od 33dne 20gr. Provera + injekce Agolutin 60mg. po 48 hod. po týdnu odběr na prog. Kolik by měla být min. hladina a jak dlouho podávat léky.Předem moc děkuji za odpověď .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *