Rizika pro přepravu a prodej vajec

Pro inspektory státního veterinárního dozoru jsou současné vysoké teploty signálem pro zvýšené kontroly přepravců.

Podmínky stanoví veterinární legislativa: oddíl X kapitoly I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004: ¨

Vejce musejí být:
– počínaje výrobním závodem až do prodeje spotřebiteli čistá, suchá, bez zápachu, účinně chráněná proti otřesům a přímému slunečnímu světlu,
– skladována a přepravována pokud možno při stálé teplotě, která nejlépe zaručuje jejich jakost z hygienického hlediska,
– dodána spotřebiteli nejpozději do 21 dnů po snášce.
Vejce se ukládají při nekolísavé teplotě od 5o C do 18o C, a při relativní vlhkosti 70 až 75 %.
Tyto skutečnosti též SVS ČR připomíná všem krajským veterinárním správám. Státní veterinární inspektoři nezaznamenali pochybení, která by ohrozila zdraví spotřebitelů. Prodej vajec u silnic nebo na neschválených tržištích může znamenat zvýšené zdravotní riziko.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *