Sarcocystis suihomini – sarkosporidie u prasat

Maso infikovaných prasat může způsobit alimentární nákazu

Výsledky několika studií mapujících sarkosporidiové (kokcidiové) infekce u prasat prokázaly, že prasata mohou být silně infikována sarkosporidiemi, zejména ve volném chovu. Odborníci z BfR – Spolkového ústavu pro hodnocení rizik v Německu hodnotili sarkosporidiové infekce u prasat s ohledem na sarkosporidiové infekce u lidí. Výsledkem analýzy bylo, že se infikované vepřové maso může stát zdrojem nákazy pro lidskou populaci prostřednictvím konzumace buď syrového masa nebo uzenin vyrobených z takto infikovaného masa. Zprávy o případech výskytu sarkosporidiózy u lidí V Německu jsou sporadické, protože toto onemocnění nepodléhá ohlašovací povinnosti a výskyt klinických symptomů koreluje s infekční dávkou. Pokud proběhne u člověka jen slabá infekce bez manifestace klinických příznaků, vede konzumace syrového masa prasat silně kontaminovaných Sarcocystis suihomini – sarkosporidemi po 6-12 hodinách k nevolnosti, zvracení, oběhovým obtížím a průjmu. Tyto obtíže v průběhu 1 až 2 dnů vymizí. Jako preventivní opatření se doporučuje dostatečné tepelné ošetření masa a masných produktů před spotřebou nebo zmrazováním minimálně po dobu tří dnů při teplotě mínus 20 stupňů celsia.
Sarkosporidie (starší název svalovky) jsou prvoci patřící do kmene Apicomplexa, čeledi Sarcocystidae. Jsou to vícehostitelské kokcidie různých obratlovců. Konečný hostitel v němž probíhá část životního cyklu se nakazí pozřením cyst obsažených ve tkáni infikovaného mezihostitele. Ve střevě vznikající oocysty a odcházejí s trusem hostitele do vnějšího prostředí, kde zůstávají infekční měsíce až roky. S kontaminovanou potravou se dostanou do střeva, dále do jeho vnitřních orgánů a nakonec do svaloviny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *