Seminář o bezpečnosti potravin

Bezpečnost potravin v ČR je na vysoké úrovni, která v některých parametrech předčí jiné členské státy Evropské unie.

Obchodníci čelí v posledních letech rostoucí pozornosti kontrolních orgánů. Na semináři o bezpečnosti potravin dne 23. 5. 2007 bylo konstatováno, že po kauzách se zjištěnými nedostatky v některých obchodních sítích, přibylo podnětů dozorovým institucím. Ty jsou navíc díky lepšícímu se vybavení a novým technologiím mobilnější a efektivnější. Závažných nálezů vzhledem k počtu kontrol ubývá. Například společnost Ahold zaznamenala ve svých prodejnách Albert a Hypernova v roce 2005 ze strany Státní veterinární správy, České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) asi 1200 kontrol. Loni, kdy ale firmě přibylo obchodů, to bylo 1700 kontrol. Letos to při promítnutí údajů za první čtyři měsíce roku může být až 2200 kontrol. Intenzita kontrol v obchodě roste všeobecně. Obchodníci soudí, že některé dozorové instituce, například ČOI a SZPI, se v činnosti částečně překrývají. Celý systém navíc podle nich komplikuje to, že jednotlivé kontrolní orgány podléhají různým ministerstvům.
Obecně je bezpečnost potravin v ČR na vysoké úrovni, která v některých parametrech předčí jiné členské státy Evropské unie, i směrem na západ. Je to dáno přísnějšími předpisy, které ale znamenají vyšší náklady. Ty pak v konečném důsledku platí spotřebitel.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *