Slepice bez klece

Evropská unie usiluje o zlepšení podmínek pro chovanou drůbež. V Česku si nové technologie chovu nosnic, které zajistí lepší podmínky chované drůbeži a které vyhovují normám unie, vyžádají více než 6,5 miliardy korun.

„Přeměna dosavadních chovných klecí na takzvané alternativní systémy chovu, například na výběh pro nosnice, přijde v Česku asi na 6,6 miliardy korun,“ propočítal Květoslav Košař z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Ministerstvo zemědělství počítá se zhruba šesti miliardami korun nákladů. „Nebudeme na tyto investice poskytovat dotace. Změnu technologií si sami hradí také chovatelé v Evropské unii,“ řekl Hugo Roldán z tiskového odboru úřadu.
Nové technologie podle Košaře sice vyhoví potřebám drůbeže, ale zároveň snižují efektivitu výroby. „Užitkovost na podestýlce oproti klecím nám klesla o deset procent, celková produktivita práce o čtvrtinu,“ potvrdil Václav Lanc, ředitel drůbežárny Markovice společnosti Unicom Kutná Hora. Zatímco v Česku jsou nové způsoby chovu teprve na počátku, v zemích Evropské unie třeba z chovů nosnic na podestýlce pochází průměrně už čtvrtina všech vajec. „Oblast takzvaného welfare, čili péče o hospodářská zvířata, nabývá stále na významu. Klecové technologie proto u nás ubývají jako na běžícím pásu,“ konstatoval Rob Boomstra z nizozemské drůbežářské organizace.
Změny čekají drůbežáře v několika etapách. Už před vstupem do unie musí mít klece se slepicemi například určitou výšku a předepsaný sklon podlahy. Postupně se také zvyšuje plocha pro jednu slepici, nové klece musí být speciálně vybaveny a od roku 2012 už unie klece úplně zakáže.
„V republice je už asi šest firem, které zkoušejí i chov nosnic na podestýlce ve výběhu místo v klecích. Vejce z nových technologií chovu jsou dražší, u nás přitom o ně není zájem. Zatím je vyvážíme do Švýcarska,“ uvedla Dagmar Pinková, předsedkyně představenstva firmy Česká vejce, která ovládá pětinu trhu. Zatímco běžná vejce producenti prodávají za dvě koruny, cena za vejce z alternativního chovu se pohybuje o 0,40 Kč výše. Například v Rakousku je však cenový rozdíl ještě výraznější – vejce z podestýlky přijdou na 16 eurocentů, klecová jsou jen za devět.
Zdroj: HN

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *