Slovensko se také chystá do unie

Podle dnešního vydání listu Pravda ztratí z důvodu nesplnění hygienických podmínek pro provoz šanci podnikat po vstupu do EU více než polovina ze současných 1145 potravinářských provozů na Slovensku. Ze 71 slovenských jatek splnily dosud všechny hygienické požadavky, které jsou podmínkou pro provoz po vstupu země do Evropské unie pouze čtyři.

Tři z nich jsou klasickými jatkami a současně zpracovateli červeného masa, poslední, Agrokombinát Sabinov, je zaměřen na porážku ovcí a jehňat. Reálnou šanci má však ještě další 18 jatek. ČTK to řekla.
Kromě 18 jatek, které mají šanci získat kladné hodnocení veterinářů a jedněch jatek, které mají možnost přechodného období, už zřejmě další nebudou mít šance na průmyslový provoz. Provozovny bez certifikátu mohou dále působit na trhu, avšak musí omezit výrobu a překlasifikovat se na nízkokapacitní jatky. Podle slov ředitelky slovenského svazu řezníků Edity Ohrablové už šestice jatek avizovala zrušení porážek.
U bouráren má šanci do konce roku splnit veterinární podmínky 26 ze 70 provozoven, u masných výrobků zatím podmínky splnilo 11 provozoven ze 67 registrovaných výrobců masných produktů.
Největší konkurenci na trhu budou pro Slovensko představovat zejména masokombináty sousedních zemí – především naše a z Polska.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *