Kvalita potravin

Slovenští inspektoři loni odhalili u obchodních řetězců a distributorů potravin nejméně hygienických nedostatků a dalších pochybení od roku 2012. Potravinové kontroly jsou efektivní i v souvislosti s kontrolami nabídky prošlých potravin na pultech obchodů.

Zákazníci na Slovensku postupně získávají díky kontrolám podmínky, které jsou běžné i v jiných členských zemích Evropské unie. Z celkového počtu více než 49 000 případů kontrol potravin zjistili loni inspektoři veterinární a potravinové správy nedostatky v 10,6 procenta případů. Předloni tento podíl činil 12,6 procenta a v roce 2012 více než 14 procent. Za uplynulé čtyři roky potravinoví inspektoři na Slovensku uložili pokuty ve výši téměř 16 milionů eur (432 mil. Kč).
Slovensko v minulosti pokuty za nedostatky při výrobě, prodeji či distribuci potravin zvyšovalo. Za opakovaná vážná pochybení musí slovenské úřady uložit pokutu od jednoho do pěti milionů eur (27 milionů až 135 mil. Kč). Vysoké sankce hrozí např. za prodej prošlých potravin, v případě výroby nebo prodeje zkažených potravin a potravinářských produktů bez označení alergenů. Několik vysokých pokut, každou ve výši jednoho milionu eur, dostal maloobchodní řetězec Tesco.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *