Smokies v Británii

Produkce skopového masa s kůží je dosud ilegální, ale u určitých etnik oblíbené.

Britský úřad FSA pověřil v r. 2003 odborníky bristolské veterinární univerzity, aby posoudili, zda je možná bezpečná produkce smokies – skopového masa s kůží, které je oblíbené u některých etnických minorit ve Velké Británii, ale ve skutečnosti je ilegální. Jedná se o postup, při němž zůstává kůže na jatečných tělech ovcí, zbytky srsti se opalují a maso získává specifický uzený charakter.
Při zpracování skopového masa však existují určitá rizika:
– zvířata jsou doposud porážena v neschválených provozech, bez kontroly TSE prováděné příslušnou inspekcí (Meat Hygiene Service), a většinou nejsou dodržována pravidla pro welfare,
– nesanitární a nehygienické podmínky, v nichž jsou obvykle zvířata porážena mohou způsobovat kontaminaci hlavně z féces (zejm. E. coli a Salmonela),
– problémem jsou i různá rezidua veterinárních přípravků na kůži a srsti.
V prosinci 2006 obdržel FSA zprávu, jejímž závěrem je, že za určitých podmínek je možné provádět tento postup hygienicky a byl navržen zvláštní protokol pro inspekci. Musely by se používat konkrétní veterinární přípravky působící např. proti určitým parazitům a hmyzu, musela by se dodržovat určitá prodleva, aby množství reziduí kleslo pod požadované limity.
FSA zvažuje, zda na základě těchto informací může podporovat změnu legislativy se zaměřením na povolení uvedeného postupu na britských jatkách. Ilegální produkci by se snad dalo zabránit, pokud by byly pro postup přidělovány licence pro schválené provozy. Změna legislativy však není možná v krátké době, takže produkce smokies zůstane ještě nějakou dobu ilegální.
http://www.food.gov.uk/news/newsarchive/2007/feb/smokies

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *