Sojový nápoj a jogurty z Německa mohou obsahovat dioxiny

Inspektoři Státní veterinární správy provedli kontrolu u dovozce jogurtů.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací sojového čokoládového nápoje od výrobce Natumi AG a ovocného jogurtu od výrobce Omira, původem z Německa. Potraviny mohou obsahovat indickou gumu Guar, označovanou jako zahušťovadlo E 412, která je kontaminována toxickými dioxiny a pentachlorfenolem. Jde o dva druhy sojového čokoládového nápoje s daty minimální trvanlivosti 26. února a 8. dubna 2008 v litrovém a 200 mililitrovém balení. Dovozce, kterým je firma VEGA Provita z Frýdku-Místku, začal obě šarže, celkem 438 kusů nápojů, stahovat z trhu.
Jogurt od německé společnosti Omira nese název Bodensee Fruchtjogurt Erdbeer a pro obchodní řetězec Tesco jej dováží pražská společnost Alimpex Food. Celkem 300 kusů jednokilových balení s datem spotřeby 10. a 24. srpna 2007 už Tesco stáhlo z prodeje.
Tesco již minulý týden kontaktovalo všechny své dodavatele s žádostí, aby přezkoumali, zdali nepoužívají guarovou gumu od indické společnosti Glycols LTD.
Pokud spotřebitelé tyto výrobky již nakoupili, SZPI nedoporučuje jejich konzumaci. Případná kontaminace je však pravděpodobně natolik nízká, že nehrozí nebezpečí přímého ohrožení zdraví.
E 412 – nepolymerovaná guma Guar, je povolená přídatná látka, která se používá při výrobě potravin jako zahušťovadlo, například do ovocných bází v jogurtech nebo do pečiva.
Dioxiny jsou vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Představují tak velké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle.
Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách, takzvaná éčka, lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Kritici éček ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *