Soutěž potravinářských firem má zviditelnit domácí výrobky

Účastníci získají certifikát a právo umístit logo soutěže na své výrobky.

Jihomoravští výrobci potravin se mohou od počátku příštího týdne přihlásit do nové soutěže „Potravinářský výrobek a potravinářský výrobce Jihomoravského kraje roku 2006“.
Soutěž pořádá Regionální agrární komora ve spolupráci s Krajským informačním střediskem a Jihomoravským krajem, který na projekt přispěje částkou 200.000 korun. Zelené logo s červeným nápisem Chuť jižní Moravy budou mít všechny potraviny přihlášené do soutěže. Na rozdíl od známky Klasa tak nejde o logo potvrzující určitou kvalitu potravin.
Produkce zemědělských firem, kterých je nejvíc právě na jihu Moravy, rok od roku klesá. Zatímco v roce 1990 chovali zemědělci v České republice 3,5 milionu kusů skotu, v letošním roce mají jenom 1,3 milionu kusů; u slepic se stav za stejné období snížil z 15,4 milionu na 6,3 milionu kusů.
Čeští spotřebitelé dávají při nakupování přednost hlavně nízké ceně. Podobné soutěže a propagace známek kvality jsou jednou z mála možností, jak nakupující přesvědčit, aby preferovali domácí výrobky před zbožím z dovozu. Lidé by měli, stejně jako v Německu nebo Rakousku, kupovat hlavně zboží z jejich kraje nebo státu. Zvýšená poptávka po domácích výrobcích bude mít podle pořadatelů soutěže pozitivní vliv také na zaměstnanost v celém Jihomoravském kraji. Na zemědělskou a chovatelskou prvovýrobu jsou navázány tisíce pracovních míst ve zpracování zemědělských produktů a potravinářství.
Do soutěže se mohou přihlásit fyzické nebo právnické osoby od 17. července do 21. srpna, které podnikají na území kraje, a jejichž produkty spadají do některé z pěti kategorií. Komise budou hodnotit zvlášť pečivo a cukrovinky, mléčné výrobky, masné výrobky, ovoce a zeleninu a nápoje.
Potraviny budou vyšetřovat v laboratořích brněnské Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. Každá kategorie bude mít vlastní komisi složenou ze zástupců Státní zemědělské a potravinářské inspekce, veterinárních hygieniků, pořadatelů potravinářského veletrhu Salima, pedagogů a zástupců svazů sdružujících výrobce potravin. Výsledky zveřejní pořadatelé 8. září při příležitosti letošních krajských dožínek v Kyjově na Hodonínsku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *