Specializovaná výroba bude efektivnější

Maso Planá a Masna Studená, obě patřící do skupiny Agrofert, zúží a specializují své výrobní programy, čímž se snaží snížit výrobní náklady. Spekuluje se také o tom, že skupina Agrofert může dvojici svých masokombinátů v Plané a Studené v nejbližší době doplnit o Kostelecké uzeniny, největšího tuzemského zpracovatele masa, aby posílila pozici v potravinářském průmyslu.

Maso Planá proto ukončilo výrobu masitých konzerv a tepelně neopracovaných salámů a tuto produkci předalo Masně Studená. Ta naopak do Plané převedla svůj šunkový program a vařenou výrobu, do níž patří tlačenky, jitrnice nebo jelita. Výkonný ředitel Masa Planá Emil Kasper je přesvědčen, že zahájená specializace je správným krokem a musí pokračovat. Podle něj není do budoucna možné dělat efektivně 180 výrobků. Dosavadní přerozdělení byť malé části produkce už údajně snížilo náklady na výrobu i zásoby například obalů nebo koření.
Maso Planá ve snaze dál zefektivnit provoz uzavřelo sanitární porážku a už ji nehodlá provozovat. Zhruba dvacet miliónů korun, potřebných na její rekonstrukci, pokládá firma za nerentabilní investici. Podnik však ještě v posledním čtvrtletí vloží sto miliónů korun do zvýšení hygieny provozu, jak to vyžadují pravidla Evropské unie. Necelá třetina nákladů z toho připadne na rekonstrukci a výměnu některé technologie v expedici a bourárně masa.
Po loňské stomiliónové investici do přestavby porážkové linky vepřů, která jako první v zemi omračuje zvířata plynem a ne elektřinou, jde o další významnou investici, motivovanou snahou vyhovět legislativě Evropské unie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *