Spotřeba drůbežího masa roste

Spotřeba drůbežího masa v České republice vzrostla v letech 1948 až 2009 zhruba 13x, z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně. V Evropské unii je také velký zájem o drůbeží maso, spotřeba hovězího masa klesá, u vepřového masa spotřeba v posledních letech stagnuje. Vepřové maso je v tuzemsku nejoblíbenějším. Nárůst obliby drůbežího masa, zvláště kuřecího, způsobila zejména jeho nízká cena a jednoduchý způsob úpravy, ale také jeho propagace coby dietního masa. Z obecného pohledu konzumace masa patří Češi k podprůměrným jedlíkům. V roce 2009 snědli v průměru 78,8 kilogramu masa na osobu. Největší spotřeba masa byla zaznamenána na Kypru (144 kilogramů), nejméně v Bulharsku (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla v roce 1989 nejvyšší, dosáhla 97 kg, potom klesala, v poslední době se pohybuje okolo 80 kg/osobu, u vepřového masa těsně nad 40 kilogramy, spotřeba 9,5 kg hovězího a telecího masa je výrazně pod evropským průměrem. Pomyslnému žebříčku konzumentů hovězího masa vévodí Lucembursko s 30 kg a Francie s 26 kilogramy. Naopak Maďaři snědí pouze 3 kg hovězího masa ročně. V posledních letech se v ČR mírně zvyšuje spotřeba ryb, která v roce 2009 vzrostla o 0,3 kilogramu na 6,2 kg. Evropský průměr se pohybuje kolem 11 kg na rok. Navzdory staleté tradici českého rybníkářství upřednostňujeme mořské ryby.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *