Spotřeba drůbežího masa v EU klesá

kvůli obavám z ptačí chřipky.

Šíření ptačí chřipky má již hluboké dopady na drůbežářství v Evropské unii a zprostředkovaně ovlivňuje i český trh. Strach spotřebitelů z nákazy drůbežím masem, jakkoliv neodůvodněný, v řadě zemí prudce snižuje prodej drůbežího masa, zejména kuřat, ceny klesají. Zdravotní experti zdůrazňují, že k likvidaci viru stačí tepelná úprava již při 70 stupních Celsia. Analytici prozatím odhadují ztráty odvětví již na 300 milionů eur (8,5 miliardy Kč) měsíčně a doporučují rázné adaptační kroky s omezením produkce. Sektor s více než půl milionem zaměstnanců produkuje v EU 11 milionů tun masa ročně a jeho obrat činí asi 20 miliard eur. Největším evropským producentem drůbežího masa je Francie s produkcí 1,9 milionu tun. Kvůli obavám z ptačí chřipky nyní francouzské drůbežářství ztrácí 40 milionů eur měsíčně, především proto, že částečně nebo úplně již francouzský dovoz drůbežího zastavilo 58 zemí mimo EU. Německo zaznamenává kvůli ptačí chřipce pokles poptávky o 20 procent pod normální úroveň; celková ztráta sektoru se od loňského podzimu odhaduje na více než 140 milionů eur. Panika propukla na italském trhu, kde drůbežáři produkují 1,1 milionu tun drůbežího masa ročně. Od pozitivního nálezu viru H5N1 u labutí na jihu země klesla spotřeba kuřecího masa o plných 70 procent a místní drůbežářské podniky musely propustit na 30.000 lidí. Podobně i v Řecku se prodává o 80 procent drůbeže méně od února, kdy bylo původní podezření na výskyt viru H5N1 ve Weybridge (VB) vyloučeno. Také ve Španělsku klesl prodej drůbežího masa o 50 procent. V Polsku klesá poptávka po drůbežím mase od loňského října, producenti se to však snaží vyrovnat zvýšeným exportem do EU, mimo jiné i na dosud nezasažený český trh. Polský export jen loni vzrostl o zhruba 40 procent. V Maďarsku odbyt drůbeže klesl o 15-20 procent od třetí únorové dekády, kdy byl virus ptačí chřipky potvrzen u mrtvé labutě. Na Slovensku je znát pokles poptávky po drůbežím mase již od loňského října.
Česká republika je jedinou zemí střední Evropy, kde se ptačí chřipka u divokých ptáků ani u drůbeže dosud neobjevila, a poptávka zde zůstala stabilní. Šíření nemoci v okolních státech se však již promítá na domácím trhu stlačováním cen drůbežího masa obchodními sítěmi. Drůbeží maso je v ČR v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba vzrostla na loňských zhruba 25 kilogramů na osobu za rok, tedy asi dva kilogramy nad průměr EU, ze zhruba 13 kg na počátku 90. let.
Experti v této situaci doporučují v EU radikální změny, které sektoru umožní přežít. Na prvním místě je podle nich nutné na propad poptávky reagovat omezením produkce. Podobnou adaptaci doporučují i činitelé Evropské komise, třebaže Brusel zváží, zda uvolní přísná pravidla a povolí vládám poskytnout odvětví zvýšenou státní pomoc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *