Spotřeba hovězího masa v Evropské unii

V ČR je nejnižší ze všech zemí EU

Průměrná spotřeba hovězího masa na českého konzumenta se loni pohybovala průměrně okolo 9,5 kilogramu hovězího masa, což bylo nejméně ze všech členských států EU. Spotřeba se meziročně snížila o 0,7 kilogramu. Na obyvatele Lucemburska připadá více než 32 kg / rok.
před dvaceti lety byla u nás roční spotřeba hovězího masa kolem 30 kilogramů na jednoho obyvatele, postupně však klesla o více než dvě třetiny. Z druhého místa v pořadí oblíbenosti jej vytlačilo maso drůbeží. Důvodem poklesu oproti masu vepřovému a drůbežímu je vyšší cena a obava z BSE. V očích spotřebitelů jej znevýhodňuje také delší a složitější způsob přípravy.
Pokračujícímu poklesu spotřeby hovězího v uplynulém roce napomohla ekonomická krize a trend výroby levných uzenin s nižším obsahem masa pro obchodní řetězce. Na zvýšení spotřeby hovězího masa se budou podílet tzv. „Propagační programy“ na které získala ČR dotace z evropských fondů ve výši 17,3 milionů korun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *