Spotřeba koniny ve Francii klesá

"Kůň se nejí," je hlavní heslo kampaní četných organizací na ochranu zvířat proti pojídání koňského masa a proti zacházení s koňmi při přepravě na jatka.

Úměrně s tím, jak se v zemi snižuje spotřeba koňského masa, považovaného přitom svými konzumenty za pochoutku, ubývá počet koňských řeznictví. V Paříži je jich už jen něco přes dvacet a v celé Francii necelý tisíc, zatímco před šesti lety jich bylo 1300. Ještě v roce 1980 se koňského masa snědlo 97.000 tun. O osm let později už to bylo jen něco víc než třetina tohoto množství, přesto si koninu k obědu nebo k večeři dopřála aspoň jednou skoro čtvrtina francouzských domácností a roční spotřeba na osobu dělala 60 deka. Loni spotřeba dosáhla už jen 25.000 tun a letos se čeká snížení o další tři procenta.
Hlavní příčina spočívá v měnícím se pohledu na koně, považovaného stále častěji spíš za zvířecího společníka než za čistě užitkové zvíře. Do četných kampaní se zapojila i bývalá filmová hvězda Brigitte Bardotová, která před časem vydala prohlášení, v němž úpěnlivě prosí francouzský lid, aby už nejedl koně.
Druhou příčinou je relativně vysoká cena. Koňské maso je cenově na úrovni telecího a je dražší než hovězí i než vepřové.
Většina koniny, která se ve Francii sní, pochází ze Spojených států. Živí koně na porážku se vozí hlavně z Polska, vlastní francouzská produkce kryje spotřebu jen z desetiny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *