Spotřeba krůtího masa v ČR by se měla zdvojnásobit

V současnosti se spotřebují dvě kila krůtího masa na osobu ročně.

V Evropě je to třikrát až čtyřikrát víc. V průběhu roku byly zaznamenány výkyvy při nákupu krůtího masa. To bylo způsobeno zejména tím, že producenti dodávali na trh z 90 procent krůty vcelku. V poslední době se však objevuje stále častěji porcované maso, krůtí polotovary a masné výrobky, což povede spotřebitele k celoročnímu nákupu krůtího masa a tím ke zvýšení celkové spotřeby.
Drůbeží maso, tedy nejen krůtí, ale i kuřecí, kachní a husí, je v ČR v posledních letech populárnější a jeho spotřeba vzrostla na loňských zhruba 25 kilogramů na osobu za rok, což je nad průměrem EU. Důvodem je především nízká cena kuřecího masa. Počátkem devadesátých let činila průměrná spotřeba drůbežího masa přes 13 kilogramů za rok. Z domácí výroby představuje kuřecí maso zhruba 260.000 tun, krůtí jen 22.000 tun. Produkce dalších druhů, kachen a hus nepřesahuje 10.000 tun. Opakovaným každoročním problémům s odbytem obilovin by měla předejít konfederace odbytových družstev, která by tak měla silnější postavení vůči odběratelům obilí, tedy výkupům a zpracovatelům; výkupní cena je o 300 až 400 korun nižší, než by mohla být. Prvovýrobci tak ročně přichází až o tři miliardy korun.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *