Statistika o výrobě masa v ČR

Nejvíce masa dodali na trh Jihočeši

Od ledna do března dodali jihočeští výrobci masa na trh více jak 15.000 tun, což bylo meziročně o 9 % více. Za nimi skončili výrobci ze Středočeského kraje a z Vysočiny, kteří odprodali o 1.500 tun méně. Celková tuzemská výroba masa tak přesáhla 103.000 tun. Jihočeši se na výrobě masa v ČR podílejí 15%. Vepřového masa za první tři měsíce vyrobili 12.081 tun, což byla 1/7 veškeré domácí produkce. Loni za stejné období dodali na jatka o 10 % vepřového méně.
Vyšší produkci zaznamenali chovatelé i v hovězím mase. Zpracovatelé ho odebrali skoro 3000 tun, meziročně o 5 % více. Výroba roste i u skopového a jehněčího, třetinový pokles nastal v dodávkách koňského masa.
Mezi regiony zaznamenaly nejvyšší růst produkce v Ústeckém kraji, kde letos zemědělci vyrobili o 14,5 % masa víc (4500 tun). Růst výroby pak evidovali už jen v Pardubickém kraji, na Vysočině a v Olomouckém kraji. Dramatický propad produkce masa nastal v Karlovarském kraji, loni tamní farmáři vyrobili 954 tun, letos to bylo podle statistiky však jen 84 tun.
Výroba masa (vyjma drůbežího ) se v Česku za první tři měsíce meziročně snížila o 0,6 % na 103.751 tun. Nižší byla jak produkce hovězího, tak i telecího. Naopak výroba skopového vzrostla o polovinu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *