Stavy ovcí poslední léta rostou

V roce 1990 byly trojnásobné.

Chov ovcí se v ČR v posledních letech rozšiřuje a stavy ovcí se od roku 2000 zvýšily o 80 procent na loňských 148.000 kusů. Proti přelomu 80. a 90. let jsou zhruba třetinové, jak vyplývá ze statistických údajů. Zatímco tehdy převládala ze dvou třetin vlnařská plemena, v současnosti chovatelé staví hlavně na produkci masa a převážně chovají masná a kombinovaná plemena. Spotřeba skopového je ale v tuzemsku nízká.
Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz, byl chov ovcí do roku 1990 podporován uměle stanovenými výkupními cenami produktů, hlavně vlny, která byla lukrativní záležitostí. Po r. 1990 její cena klesaly, navíc od roku 1992 do roku 1998 obor v rámci tržního hospodářství nedostával dotace, takže stavy ovcí výrazně propadly. Podpory byly obnoveny koncem 90. let a po roce 2000 se chovy rozšiřují.
Speciální dotace na chov ovcí, které před vstupem do EU činily až 1500 korun na kus za rok, klesly od začlenění do Evropské unie na současných 300 korun. Ty jsou vypláceny v rámci národního dorovnání přímých plateb z EU, které jdou farmářům na každý hektar obdělávané půdy. EU nyní prosazuje, aby byl národní doplatek přímých plateb poskytnutý na plochu a ne na vybrané komodity. Protože vlna není finančně zajímavá, ekonomika chovu je postavená hlavně na produkci jatečných jehňat. Těch se ročně může narodit zhruba 120.000, z čehož přibližně čtvrtinu nechají chovatelé na obnovu stáda. Zbytek jde na maso.
Jehňata narozená tradičně v zimě pokrývají zpravidla jarní velikonoční poptávku. Hlavní nabídka domácích chovatelů se ale vzhledem k systému chovu soustřeďuje na konec pastevního období, tedy od srpna do října. Protože by se v Česku v této době všechna produkce neprodala, řeší producenti odbyt vývozem. Na druhou stranu se během roku dováží mražené maso, například z Nového Zélandu či z Austrálie.
Tuzemská spotřeba masa ovcí a jehňat je v porovnání s ostatními zeměmi EU nízká a lze ji s ohledem na vysoký podíl domácích porážek odhadovat zhruba na 0,15 kilogramu na obyvatele ročně; avšak maso nebývá celoročně na pultech, právě kvůli sezónnosti nabídky. Jehněčí maso je dražší než nejrozšířenější druhy masa, např. jehněčí kýta bude stát 200 až 250 korun za kilogram.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *