SVS: Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci se loni snižoval

Jednou z důležitých složek činnosti veterinárního dozoru je monitorování obsahu cizorodých látek v krmivech, u hospodářských zvířat a v potravinách živočišného původu.

 

 

Podávání nepovolených léčiv zvířatům vodou k napájení nebo krmivem nebylo zjištěno. Vzorky syrového ovčího, kozího a kravského mléka vyhověly ve všech případech stanoveným limitům. Nevyhovující koncentrace sledovaných reziduí a kontaminantů nebyla zjištěna ani v žádném vzorku slepičích vajec. Stanoveným limitům pro chemické prvky a také limitům všech ostatních vyšetřovaných chemických látek vyhověl i med. V žádném vzorku medu nebyly zjištěny zbytky veterinárních léčiv.

V chovech sladkovodních ryb (pstruh, siven, kapr) byla opět zjištěna rezidua nepovolené látky – malachitové zeleně, což je již dlouholetým problémem zvláště v chovech pstruhů. V šesti případech byla koncentrace těchto látek nad rozhodovací limit. Ryby byly posouzeny jako nepoživatelné a bylo zakázáno jejich uvedení na trh.

V roce 2017 byla zjištěna rezidua antimikrobik ve svalovině a vnitřních orgánech hospodářských zvířat jen v ojedinělých případech. V témže roce nebyly zaznamenány žádné nové případy kontaminace polychlorovanými bifenyly (PCB) v chovech skotu a prasat. Obsah toxických chemických prvků v koncentracích nad maximální limity byl naměřen u hospodářských zvířat ojediněle v ledvinách, případně v játrech. U drůbeže nebyly zjištěny žádné nevyhovující hodnoty.

U lovné zvěře byly ojediněle zjišťovány vysoké hodnoty obsahu olova. V některých případech tak došlo k zabavení výrobků ze zvěřiny.

Vzhledem k relativně nízkému procentu záchytu nevyhovujících výsledků lze hodnotit zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu od českých producentů z pohledu obsahu cizorodých látek nadále za velmi příznivou,“ konstatoval ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.*

Podrobná zpráva o výsledcích monitoringu je zveřejněná na webu SVS.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *